Bezig met laden...
menu
Murals Canvas

Over mij

YorkOne (Arjan Jansen, 1968) is een in Amsterdam geboren abstract, mixed-media kunstenaar die bekend staat om zijn typografisch georiënteerde werk dat vaak een subtiele (of soms niet zo subtiele) inspirerende boodschap probeert uit te dragen.

Hij maakt zowel grote muurschilderingen als studiowerk op canvas, houten panelen en ander materiaal. Ook maakt hij collages en soms digitaal werk.

 

Biografie

De wortels van YorkOne's artistieke reis gaan terug tot zijn jeugd, waar hij op jonge leeftijd, beïnvloed door de esthetiek van de bedrijfsidentiteiten van de jaren '70 en '80, een interesse ontwikkelde in logo's en belettering.

Hij begon begin jaren tachtig te schrijven in de straten van Amsterdam tijdens de punk-graffitigolf. Toen de graffiti uit New York zich naar Europa verspreidde, zat hij er meteen middenin.

Jaren later ontwikkelde hij de direct herkenbare stijl die hij vandaag de dag gebruikt, waarbij hij de rebelse energie van moderne graffitikunst naadloos combineert met de symmetrische vormen van typografie.

Hoewel zijn creaties nog steeds typografische kenmerken behouden, overstijgen ze vaak de onmiddellijke herkenning als letters en evolueren ze naar intrigerende abstracte vormen.

De toewijding van YorkOne aan innovatie komt duidelijk tot uiting in het voortdurende onderzoek naar verschillende materialen en technieken, wat resulteert in een constante stroom van nieuw en origineel werk.

 

Fascinatie met woorden.

Woorden hebben kracht, ze bevatten energie. Ze kunnen helpen of hinderen, genezen of pijn doen, emoties opwekken en levens veranderen. Woorden kunnen wijsheid bevatten.

Door onszelf ervan te overtuigen dat we het allemaal weten, hebben we de wijze woorden, in steen gebeiteld of opgeschreven in oude geschriften van oude, lang verloren gewaande culturen, achterhaald verklaard.

Toch hebben deze woorden hun ware energie niet verloren. Ze hebben nog steeds de kracht om tot nadenken aan te zetten, om bewustzijn te creëren. Om onszelf en anderen te inspireren.

Woorden vertellen wie we zijn, waar we voor staan. Zij bepalen het contact dat wij met elkaar hebben. Door onze woorden zorgvuldig te kiezen, kunnen we onze mindset en die van anderen positief veranderen, en wie weet mensen misschien naar een hoger niveau tillen.

'Qua stijl ben ik geïntrigeerd door de randen van onze omgeving. De ruwe randen, de dingen die in onze ooghoeken gebeuren, bijna buiten beeld. Iets waar we ons niet op concentreren, maar misschien wel zou moeten doen.'

 

Studiowerk

In zijn studiowerk vertaalt zich dit naar een rauwe en gelaagde stijl, die de complexiteit van het stedelijke landschap weerspiegelt. Het bevat de invloeden van diverse architectuur en contrasterende structuren, zoals verweerde advertenties en verwaarloosd onderhoud, die samen een onverwacht mooi palet vormen.

Het resultaat doet vaak denken aan achtergebleven tekstfragmenten die nu een nieuwe, frisse betekenis hebben gekregen.

De artistieke bekwaamheid van YorkOne wordt erkend door zijn deelname aan meerdere tentoonstellingen. Zijn werken hebben een prominente plaats gevonden in zowel solo- als groepstentoonstellingen en zijn portfolio is opgenomen in de collectie van museum Straat (het grootste street-art museum in Europa) in Amsterdam.

 

YorkOne werkt momenteel vanuit zijn studio in Amsterdam.